Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 dzisiaj | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |
Strona główna | Miasto i Region | Z kraju i ze świata | Kultura Rozrywka Relaks | Sport | Pozostałe |
ogłoszenia | pogoda | Zaufane produkty | fotogaleria-bai | kontakt z redakcją | reklama |
Nadchodzą wakacje, a wraz z nimi upalne dni, plaża, morze i bikini. Każdy z nas, zarówno kobiety jak i mężczyźni, chce być piękny i szczupły. Po prostu fit! Dieta, ćwiczenia, podążanie za modą- to nie wszystko. Warto zadbać o siebie od środka i zmienić "zimowe" nawyki żywieniowe na lżejsze, wakacyjne potrawy. Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Zacznijmy od śniadania
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi być syty, energetyczny i pełnowartościowy. Jak zatem powinno wyglądać lekkie, zdrowe i pyszne śniadanie? Przede wszystkim można je urozmaicać na wszystkie możliwe sposoby. Liczę na Waszą inwencję! Propozycja numer 1- tradycyjne muesli z owocami. Posiłek nie jest skomplikowany, za to bardzo pożywny, zdrowy i wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Wystarczy mieć pod ręką jogurt naturalny, ulubione muesli i oczywiście świeże, soczyste owoce.
Dla tych, którzy lubią zjeść coś bardziej konkretnego przygotowałam propozycję numer 2- naleśniki razowe z nadzieniem. Tutaj również można poszaleć. Opcja idealna dla łasuchów potrzebujących więcej energii i "pełny żołądek". Oczywiście według uznania, nadzienie na słodko (konfitury morelowe), słono (szpinak) lub bez nadzienia. Najprostszy przepis: szklanka mąki pszennej razowej, jedno jajko i półtorej szklanki mleka lub wody. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie wkładamy do lodówki na około 10-15 minut. Po tym czasie smażymy.
Czas wrzucić coś na ruszt!
Obiad jest drugi ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Ma nam dostarczyć energii, ale nie obciążać organizmu. Najczęściej jest to też jedyna ciepła potrawa dnia.
Mam również coś dla miłośników tradycyjnych kotletów. Moja druga propozycja obiadowa to jajeczne kotleciki szpinakowo- brokułowe. Będziemy potrzebowali: 6 ugotowanych na twardo jajek, 1 jajko surowe, 2 łyżki startego sera żółtego, nieduży brokuł, ? opakowania mrożonego szpinaku lub garść świeżego, przyprawy do smaku, mielone płatki owsiane (jako panierka), 2 łyżki posiekanej pietruszki i olej do smażenia. To już wszystko. Ugotowane jajka drobno siekamy, brokuł gotujemy i gdy jest miękki rozdrabniamy go. Następnie szpinak w wersji świeżej siekamy, a mrożony podgrzewamy w garnku z ciepłą wodą. Wszystko dodajemy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku ziołami i możemy dodać tartego sera żółtego. Wbijamy surowe jajko i smażymy, jak inne kotleciki.
A może coś słodkiego?
Czym byłby obiad bez deseru? Oczywiście dbając o linię pamiętamy o zasadach zdrowego odżywiania. Propozycji dietetycznych deserów jest mnóstwo. Ja podam jedną, moją ulubioną i za razem najlepszą na upalne dni. Polecam owocowy koktajl. Jest słodki, można łączyć ulubione owoce, a poza tym idealnie gasi pragnienie w wakacyjne dni. Łączyć możemy dowolne owoce, według uznania. W moim menu często gości koktajl z jednej- dwóch brzoskwiń i szklanki truskawek. Można dodać banana, aby konsystencja była kremowa. Do zmiksowanych owoców dodajemy trochę wody mineralnej. I orzeźwiający deser gotowy! Oczywiście można go posłodzić, ale po co? Letnie owoce są pyszne i nie potrzebują cukrów.
Jeść, czy nie jeść?
Większość ludzi coraz częściej zadaje sobie to pytanie, gdy przychodzi pora kolacji. Oczywiście, że jeść! Wszyscy dietetycy mówią, że mamy spożywać 5 posiłków dziennie. A kolacja jest jednym z nich. Dbając o figurę i zdrowie, musimy o niej pamiętać. Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na lekką, wakacyjną kolację- sałatka z awokado i mozzarellą. Przyszykuj pół pęczka rukoli, pół główki sałaty lodowej, dojrzałe awokado, ogórek, 100 g kuleczek mozzarella, 12 pomidorków koktajlowych (mogą być kolorowe), pół pęczka świeżej bazylii, 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych oraz opakowanie sosu sałatkowego włoskiego. Umytą sałatę porwać na kawałki, następnie obieramy ogórka i drążymy pestki. Kroimy na kawałki. Obrane awokado kroimy na pół i następnie w paski. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie mieszamy. Na koniec wieńczymy dzieło dodając przygotowany zgodnie z instrukcją sos. Możemy również wykonać taki sos samodzielnie z oliwy, odrobiny octu winnego, octu balsamicznego i przypraw. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią. Teraz wystarczy zapalić kilka świeczek i romantyczna kolacja gotowa.
Z tak przygotowanym zdrowym, letnim menu i aktywnością ruchową możemy rozpocząć wakacyjną przygodę.
Powodzenia!
Aleksandra Dembska